Mbrojtja e të dhënave prej Meltdown dhe Spectre CPU Bugs


Të rejat nga Information Security

Meltdown dhe Specter janë dy prej të metave të zbuluara kohët e fundit në proçesorët që përdorin shumica e pajisjeve elektronike duke ekspozuar dhe vënë në rrezik të dhënat që ruhen në memoriet e brendshme të këtyre pasijeve. 

Telekom Albania, ju sugjeron hapat e mëposhtme teknike në mënyre që të mbroni pajisjen tuaj nga këto probleme.

 

 

Çfare janë Specter dhe Meltdown?

Specter dhe Meltdown janë emrat e të metave të zbuluara në një numër proçesorësh nga Intel, ARM dhe AMD, duke shfrytëzuar këto te meta hakerat mund të kenë qasje në fjalëkalime, çelësa inkriptimi dhe informacione të tjera private nga aplikacionet e hapura.

Këto të meta janë zbuluar nga një numër i madh institutesh kërkimore dhe rezultatet  po dërgojnë valë tronditëse informacioni nëpër botën e Teknologjisë së Informacionit. Në të vërtetë, u zbulua se këto probleme kane qenë prezente në dizajnin e çipeve për më shumë se 20 vjet dhe se ato afektonin një numër shume të madh procesorësh të integruara në pajisje te ndryshme elektronike nga PC-të në servera dhe madje edhe smartphone-s .

 

A duhet të shqetësohem për Specter dhe Meltdown?

Për momentin, ju nuk duhet të panikoni shumë, sepse deri më tani nuk duket nëse të metat e Specter ose Meltdown janë përdorur në ndonje sulm kibernetik dhe prodhuesit e këtyre pajisjeve po punojnë me Intel, ARM dhe AMD për të rregulluar këto defekte.
Intel ka pohuar se shfrytëzimet nuk mund të korruptojnë, modifikojnë ose fshijnë të dhënat dhe jane duke punuar për të gjetur zgjidhje për këto të meta duke konsideruar dhe redesign të proçesoreve.

Pra, mos u shqetësoni shumë, por mbani një sy në çdo përditësim të pajisjes suaj  dhe ndiqni këshillat tona se si të mbroheni nga gabimet e sigurisë së CPU të Meltdown dhe Specter.

 

Si të mbrohemi nga të metat e sigurisë Meltdown dhe Specter.

Më poshtë do të gjeni mënyra për të rregulluar dhe mbrojtur veten kundër te metave  të sigurisë së Meltdown dhe Specter për një sërë pajisjesh.

Ne do të mbajmë përditësimin e kësaj liste kur shfaqen përmirësime të reja.

 

Apple Update: Apple ka lëshuar përditësimin e iOS 11.2.2 dhe përditësimin MacOS 10.13.2 për të ndihmuar në zvogëlimin e të metave të Meltdown dhe Specter.

Nëse keni një telefon Apple, atëherë duhet të instaloni menjëherë përditësimet duke ju referuar proçedures IOS Update të publikuar ne faqen e Telekom Albania .

Meqë ky është lajmi i fundit, dhe njoftime të reja janë ende në zhvillim, ne do ta mbajmë këtë udhëzues të përditësuar, derisa të jenë gjetur të gjitha zgjidhjet e reja për Meltdown dhe Specter.

 

Si të rregulloni gabimet e sigurisë Meltdown dhe Specter në telefonat Android

Google do të lëshojë një përditësim të ri të sigurisë më 5 janar 2018 që do të ndihmojë në mbrojtjen e Android Phone tuaj kundër Meltdown dhe Specter.


Nëse keni një telefon Android, si Nexus 5X ose Pixel 2 ose Pixel 2 XL, atëherë duhet të instaloni menjëherë përditësimet duke ju referuar proçedures Android Update të publikuar në faqen e Telekom Albania .

 

Si të rregulloni të metat e sigurisë Meltdown dhe Specter në Windows PC

PC-të e Windows-it ka gjasa që të goditen më së shumti nga Meltdown dhe Specter, pavarësisht nëse ato zhvillohen në procesorë Intel ose AMD. Lajm i mirë është se Microsoft konfirmon se ka lëshuar tashmë një update të sigurisë të për Windows 10, si dhe versionet e mëparshme të Windows.

Në Windows 10 përditësimet bëhen automatikisht, për të qenë të sigurtë, shtypni "dritaret e përditësimit" në shiritin e kërkimit të taskbar dhe zgjidhni "Kontrollo për përditësime".

Shkarkoni dhe instaloni çdo përditësim të ri që gjeni.

 

Si të rregulloni të metat e sigurisë Meltdown dhe Specter në Mac

Dhe pajisjet Mac-s gjithashtu janë prekur nga Meltdown dhe Specter. Apple gjithashtu ka shtuar se tashmë ka lëshuar një sërë rregullimesh në MacOS 10.13.2, për çdo përditësim të OS X ose macOS dhe sigurohuni që ju keni versionin e fundit të sistemit operativ.